Gunillaberg - väl värt ett besök!


Strömsbergsföreningens traditionella vårutflykt blev 2018 en sensommarutflykt. Den genomfördes på lördagen den 18 augusti och målet var Gunillaberg, ett herresäte strax intill Bottnaryd som bl.a. är känt för att ha huserat landshövdingen och Amerikakolonisatören Johan Printz på 1600-talet. Men nu råder andra tider på godset!


Efter välkomstinformation (på danska) fick vi strosa runt och beskåda nuvarande ägaren Tage Andersens underfundiga blomsterinstallationer och egensinniga idéer om heminredning. Överraskande och imponerande! Färden gick vidare till Karins lada i närheten av Strängsered, där det vankades traditionsenlig fika i den ombyggda ladugården. Där fanns också ett välordnat gårdsmuseum med verktyg och prylar från nuvarande ägarens farfarsfar som enligt uppgift ”aldrig hade slängt något”.


T.v.: Välkomsinformation vid ankomsten till Gunillaberg. Sedan fick vi trava runt på egen hand. Och det fanns ganska mycket att upptäcka...


För 25:e året i rad!


Strömsbergs Julmarknad


Lördagen närmast före Lucia - som traditionen bjuder - den 7 december 2019 var det dags för den 25:e julmarknaden vid Strömsbergs gård.


Strömsbergsföreningens funktionärer hade i vanlig ordning jobbat hårt för att ställa iordning marknadsbord och scen inne i och utanför det timrade sädesmagasinet från 1860. Cirka 35 hantverkare ställde ut sina fina alster, och besökare slöt upp från när och fjärran. Från scenen hördes ljusa barnröster och sprittande dragspelstoner. Tomten bjöd in barnen att lämna önskelistor, Chokladhjulet snurrade, glöggen puttrade över elden, Bullens pilsnerkorv mättade och vädret var precis som man kunde önska: Uppehåll, spridda solglimtar och obetydlig vind.


Här ses ett knippe bilder från julmarknaden 2019




Vad finns för den hungrige i Strömsbergsskogen?


Några bilder från ”Äta naturen? Smaka på Strömsbergsskogen - vad kan du äta i en naturskog?” den 14 augusti. Under Martha Wägéus kunniga ledning fick deltagarna vid en vandring upp genom bokskogen ta del av vad naturen kan erbjuda den hungrige. Intressant nog handlade det inte bara om det ätbara (ekollon, vildkörsbär m.m.) utan om sådant som kokad sälgbark som medel mot huvudvärk, och hårschampo gjort på björklöv. Förutom allt som retade smaklökarna gav också det mulna vädret en försmak av den annalkande hösten.


T.h.: En sällsam tébrygd avsmakas nära skogskanten mot Himlagärdet. Nedan: färska hasselnötter, anrättade ekollon och ett hårschampo som tillreds genom att man blandar björklöv och vatten och skakar om.


Skyltar i skogen


Under våren 2018 markerade föreningen 26 intressanta platser i Strömsbergsskogen och på gårdsområdet med skyltar. Platserna har valts ut med avseende på tre olika tema: Skogen förändras, Skogen försörjer och Skogen förför.  På skyltarna finns QR-koder som länkar till webbsidan stromsbergsskogen.se som ger ytterligare information. Med de röda och gula vandringslederna som bas kan olika temapromenader i skogen komponeras.


T.v.: Mats Ottosson, Ralf Eriksson och Per Bergström vid skylten som markerar skogens största lind.


T.h.: Skylten som visar vägen till "Runtombranten". I bakgrunden ser vi en rad aspar som en gång i tiden planterades för att bli tändstickor.


Julmarknaden 2017


Det kom en dag försent, det fina tunna snötäcket som föll på natten till söndagen, men Strömsbergsföreningens julmarknad lördagen den 9 december 2017 blev ändå en fullträff.


För 23:e året i rad rasslade chokladhjulet, och glöggbrasan fladdrade muntert på gårdsplanen utanför det gamla sädesmagasinet från 1800-talet.


Besökare från när och fjärran orsakade tidvis trängsel bland marknadsborden, där över 40 utställare visade upp sina alster. Tomten tog emot önskelistor, och en liten get fanns på plats till barnens förtjusning. På scenen underhöll en barnkör från Ljungarums kyrka och Olle Andersson från Taberg med sitt dragspel. Traditionsenligt avslutades marknaden med Lucia och tärnor från Ljungarums kyrka.


Och vädret – Ja, snön lyste med sin frånvaro. Men klar himmel, nästan vindstilla och uppehållsväder är inte så dåligt, det heller!

Vårutflykt till Kivarp


Lördagen den 10 juni 2017 var det dags för årets vårutflykt, som gick mot Habotrakten. Ett första stopp gjordes vid Gustav Adolfs kyrka där utflyktsdeltagarna bjöds på en liten oplanerad sensation: Ett blåmesbo med hungriga ungar inuti ett hål i en lyktstolpe, en halvmeter över marken. Färden gick vidare till Vargfångstgropen vid Hornsjön där Per Bergström berättade om forna tiders vargjakter.


Kivarps Gårdmejeri har under flera år haft ett marknadsbord på Strömsbergsföreningens julmarknad. Nu var det dags för oss att återgälda detta med ett besök i Kivarp. Det visade sig vara ett perfekt resmål, med mysig butik och ett kafé med utsikt ut mot de pigga getterna. Räkmacka, alternativt grillad getostmacka intogs, och av innehavaren Torbjörn Bäck fick vi en skildring av hur företaget utvecklats med byggnader, getter och mejeriprodukter.


På hemvägen stannade vi till vid Stora Kärrs bokskog strax utanför Habo. Rundvandringen bland de imponerande träden ackompanjerades av grönsångarens karakteristiska "snurrande mynt på en marmorskiva."


Studiecirkel

Natur och kultur i Strömsberg


Under vår – höst 2017 genomfördes Strömsbergsföreningens Studiecirkel "Natur och Kultur i Strömsberg" under Martha Wägéus kunniga och handfasta ledning. De noggrant planerade vandringarna gick inte alltid längs upptrampade stigar, och flera av de drygt 20 deltagarna, som trott sig vara väl hemmastadda i skogen, upptäckte att här finns stämningsfulla platser och raviner med grävlinggryt som man inte hade en aning om.


T.h. och nedan i mitten: "Off pist i Strömsbergs regnskog" var rubriken på en minnesvärd vandring i hiet öster om dammen och nere i bäckravinerna söderut.


Nedan t.v.: Martha letar efter intressanta objekt inuti den ihåliga eken i grishagen nedanför vägen till Skinnersdal.


Nedan t.h.: Den 17 oktober hölls en inomhusaktivitet i S:t Olofsgården. Ådel Franzén från länsmuseet berättade om kyrkbyns och säteriets historia på 1600-talet. Flankerande herrar är Fredrik von Essen och Lars Sköld med rötterna i Ljungarum.

Vårfint vid dammen!


Lördagen den 8 april 2017 var datumet för Strömsbergsföreningens traditionella "vårbruk" vid Strömsbergsdammen.


Arbetssugna föreningsmedlemmar såg till att sandstranden rensades från ogräs, att en blodlönn planterades i sluttningen mot stranden, och att bryggan tvättades och behandlades med miljövänlig impregnering.


Julmarknaden 2016


Julmarknaden den 10 december 2016 var en marknad som bjöd på sedvanlig julmysig stämning, drygt 40 medverkande försäljare och ett fyrsiffrigt antal nöjda besökare. Vad gjorde det då att vädret var lite "rööset" med en hastigt övergående regnskur, och att man fick köa för att komma in sädesmagasinets värme (nåja)? Nämnda kö var en följd av strikta regler att inte släppa in fler än 150 personer i lokalen. En nymodighet som alla tog med godmodigt lugn.

Låt oss hoppas att vår stolta julmarknadstradition ska kunna leva vidare ännu under många år...!


T.h.: Lucia från Ljungarums kyrka. Ett omtyckt, traditionellt inslag på julmarknaden.

Nedan: I mitten spelmannen Olle Andersson i samtal med marknadsbesökaren Eva Svensson. Vidare två bilder från förberedelsearbetet. Till vänster lyfts en bit av scengolvet ut för att sättas på plats. För detta krävs  idoga föreningsmedlemmar med starka armar.

De två lederna - 5,6 km gul och 3,4 km röd* - börjar vid infarten till Strömsbergs gård, eller om man så vill vid norra parkeringen. Ledernas dragning framgår av kartan på sidan ”Naturreservatet”. En förändring har gjorts i jämförelse med kartan på så vis att det röda spåret numera passerar förbi Strömsbergsdammen.


 *) Andra avståndsuppgifter förekommer, men nu har vi mätt med GPS.

Välbehövlig renovering av stigmarkeringar


Nu har det blivit svårare att gå vilse i Strömsbergsskogen. I varje fall om man väljer att trampa runt på någon av de två vandringsleder som Strömsbergsföreningen iordningställt. Under sommaren 2016 har föreningsmedlemmar förbättrat stigmarkeringarna med målarfärg, nya stolpar och tydliga pilar. Det var en välbehövlig renovering av markeringarna som ursprungligen sattes ut i början av 1990-talet.


T.h.: Vid ett kort stopp "mellan hägg och syren" fick deltagarna höra historien om torparfamiljen Anderssons skoskåp.

Natur- och kulturvandring i Strömsbergsskogen


I underbart sensommarväder genomfördes föreningens natur- och kulturvandring i Strömsbergsskogen på kvällen den 23 augusti 2016. En entusiastisk åhörarskara guidades av styrelseledamoten Per Sjöblom, som på vägen upp till platsen för torpet Vassnöden delade med sig av en myckenhet av kuriosakunskaper. Tonvikten var lagd på torparnas och den övriga arbetsstyrkans liv och leverne på Strömsbergs gård under tidigt 1900-tal. Klotter i sädesmagasinet, baron von Essens hälsokälla och Torparsonen Ernsts frälsningsupplevelse vid Stora Enen en marskväll 1918 stod på programmet. Som avslutning intogs det medhavda fikat i bokskogen ovanför gården, med utsikt över åkrarna och den nedgående solen.


Arbetssugna föreningsmedlemmar gör stranden finfin!


Vid arbetsdagar i april och augusti 2016 lade föreningen ner svett och möda på att göra den lilla sandstranden med brygga vid Strömsbergsdammen till en trivsam utflyktsplats. Ogräs rensades, bryggan tvättades och uppväxande grönska i slänten upp mot vägen slogs och räfsades undan. Här visas några bilder från den 20 augusti.



Slåttergubben Mats och räfserskorna Annelie och Barbro fick jobba på!

Nederst t.h.: En av invånarna i dammen kom för att inspektera arbetet vid det avslutande fikat.

Inspirerande vårutflykt 2016 till

Uppgrenna Naturhus


Uppgrenna Naturhus är något som måste upplevas på plats. Det går inte att med några få ord på begränsat utrymme beskriva denna märkliga skapelse, som var målet för Strömsbergsföreningens vårutflykt den 28 maj 2016. Ett glashus med nedre våning och souterrängvåning delvis byggda av trä. Med inomhusträdgård, konferensrum, kaféutrymme, relaxavdelning, humlebo… Och allt med genomtänkt miljövänlighet och ett eget kretsloppssystem.


Efter information och rundvandring intogs vegetarisk räkmacka – mycket välsmakande – varefter utflyktsgänget drog vidare några hundra meter till Girabäcken. Här kommer den s.k. Visingsöformationen i dagen i de branta ravinväggarna och i bergsbranten mot Vätterstranden.


T.v.: Anläggningens skapare Bodil Antonsson berättade inledningsvis om nuaturhusets tillkomst, en resa med många "ups and downs"...

Nedan: Den vegetariska räkmackan smakade bra, varpå följde promenad till Vätterstranden. Labradoren Sophie trivdes bland ramslöken i Girabäckens ravin.

Julmarknaden 2015


Julmarknaden den 12 december 2015 var en snöfattig tillställning, men vädret var ändå vänligt med svag vind, ingen nederbörd och en strålande sol mitt på dagen. Marknaden hade utökats med flera nya bord, och rekordmånga, cirka 40 "knallar"dukade upp sina alster. Besökare kom i stora skaror, köpte julklappar och prövade lyckan på lotterier och chokladhjul. Lucia från Ljungarums kyrkas barnkör gav en stämningsfull avslutning på marknaden.

Biologisk mångfald i kulturlandskapet...


...var i fokus på Strömsbergsföreningens vårutflykt 2015. På självaste nationaldagen den 6 juni gick färden till Claes Hellstens gård Ormenäs strax norr om Stamseryd. Claes är initiativtagare till bildandet av biosfärområdet Östra Vätterbranterna. På gårdens ängar och beteshagar har han i praktisk handling bevarat och befrämjat levnadsvillkoren för blomster och småkryp som hade en plats i det gamla kulturlandskapet, men som trängts undan i det moderna jordbruket. Claes räknar och har koll på hur växter och dagsländelarver lever och frodas, men så erkänner han också att han är lite nördig.  Vi fick en inspirerande inblick i hur det är möjligt att med kunskaper och engagemang bevara ett landskap för framtiden.


Ovan t.v.: Claes Hellsten vid sin favorittall, ett "höghus" för flera hålboende fåglar m.fl.

Ovan t.h.: På den vackra stenbron gick trafiken på Riksettan gick en gång i tiden. Under bron rinner Röttleån. Här kan man spana på uttrar och forsärlor.

Nedan t.h.: Det avslutande fikat på Brunstorps Trädgårdscafé smakade fint.

Sittplats vid Strömsbergsdammen


I slutet av maj 2015 kompletterades kvarnstensbordet vid bryggan vid södra kanten av Strömsbergsdammen med två bastanta bänkar av hyvlat ekvirke. Detta är resultatet av ett ett stort antal arbetstimmar som föreningens medlemmar nedlagt. Samtidigt har den lilla sandstranden rensats från ogräs, och röjning har skett på Mjölkafållan, den öppna gläntan i nedre delen av Kostigen.


Bänkarna av kraftigt ekvirke är stabilt förankrade i marken.

Julmarknaden 2014


Strömsbergsföreningens julmarknad lördagen den 6 december 2014 blev en snöfattig tillställning i mild temperatur. Men stämningen stod som vanligt i topp, och till det bidrog att vi även i år kunde hålla till inne i det fina sädesmagasinet från 1860-talet.


Förmodligen kunde vi i år notera besöksrekord på marknaden. Det var också många nya medverkande försäljare vid borden.


Strömsbergsföreningens julmarknad, som nu gick av stapeln för 20:e gången sedan starten 1995, har blivit en etablerad adventstradition i Jönköping med omnejd. Traditionella inslag var Ljungarums kyrkas barnkör som bjöd på julsånger och Luciauppvaktning. Olle Andersson trakterade sitt dragspel med bravur på scenen och i magasinets "lillarum" satt självaste Jultomten och tog emot önskelistor från barnen.


Lucia på scenen, bord som dignar av hantverk och förväntansfulla ansikten vid chokladhjulet.Allt var som det ska vara på en riktig julmarknad.

Badbryggan i dammen åter hel och ren!


Med tiden har bryggan vid sydändan av Strömsbergsdammen, som föreningen iordningsställde för några år sedan, blivit alltmera gisten. Vid ett par arbetsdagar i oktober 2014 har föreningens styrelse bytt ut samtliga bräder på bryggan. Samtidigt rensades sandstranden från ogräs.


En nyfiken svan dök upp och beskådade, synbarligen nöjd, resultatet.


Vårutflykt till Visingsö


I ett underbart vårväder gick föreningens vårutflykt till Vätterns pärla Visingsö den 17 maj 2014. Första anhalten på ön var fågeltornet vid Erstadkärret i norr. Efter en visit vid flygfältet, där plan landade och lyfte, gick färden till Persgården på södra delen av ön. Där intogs fika. En keramikutställning fanns till beskådande, och - inte minst - biodlaren Lars Forsberg höll en mycket intressant föreläsning om biodling i allmänhet och parning av bidrottningar i synnerhet. Det var med andra ord mycket som rörde sig i luften under årets vårutflykt.


Vårarbete med spänger


Om någon undrat över den stora traven med kraftig ekplank som ligger vid Bommeråsgärdet kan vi meddela att det är material till spänger som ska läggas ut på stigarna på blöta ställen. Vid en arbetsdag den 12 april 2014 blev en rad spänger utlagda på stigen öster om gärdet, till fromma för vandrare och motionärer i skogen.


På bilden närmast ses Lars, Barbro, Anders, Mats, Bengt och Nils vid en välförtjänt fikapaus.

Årsmöte med återblickar

Föreningens valberedning hade en ganska smidig uppgift inför årsmötet på S:t Olofsgården den 26 mars 2014. Det blev omval på samtliga poster (se länken Kontakt). Efter traditionsenlig fika med kaffe och ostkaka intogs scenen av tre infödda ljungarumsbor: syskonen Karin och Anders Bergman och Ulf Andersson. De tog oss med på en tidsresa till 50- och 60-talets Ljungarum. En intressant och uppskattad återblick på en tid då Ljungarum fortfarande var en lantlig kyrkby.


Nu blommar kamelian!

(nästan)

Vid 2014 års visning av kamelian vid Strömsbergs gård lördagen den 25 januari kunde man konstatera att de flesta knopparna inte slagit ut. Den strida strömmen av besökare blev därför möjligen något besvikna. Under veckorna som följde var det bara ett mindre antal blommor som slog ut. Vi får hoppas på bättre lycka med blomningen nästa år.

Strömsbergsföreningen var traditionsenligt på plats med bokbord och fotoutställning med bilder från det gamla Ljungarum.



En fantastisk tur med vädret gav en lika fantastisk julmarknad den 7 december 2013. Stormen Sven drog förbi dagarna före, men på marknadsdagen låg snön vit, vinden hade bedarrat, och månen lyste från en klar himmel. Tomten intog traditionsenligt sin stol inne i sädesmagasinet, marknadsutställarna dukade upp på borden, och från scenen hördes Olles dragspel och kyrkans barnkör. Ljungarumsbor och utsocknes strömmade till i stora skaror. Ja, allt var som det ska vara på en lantlig julmarknad!


På bilden till vänster sätts scenen ut en vecka före marknadsdagen. Då hade snön ännu inte kommit.


Spänger


Vid en arbetsdag hösten 2013 fraktade ett gäng ur Strömsbergsföreningen styrelse upp kraftig ekplank, som kommunen ställt till förfogande, till Strömsbergsskogen, där spänger spikades ihop och lades ut på blöta ställen på motionsstigarna.


Den närmaste bilden visar Barbro och Nils i färd med en spång ovanför Bommeråsgärdet. Till höger testar Barbro den nyanlagda spången i närheten av Vassnöden.


Upptäcksvandring bland

torp lockade 40-tal


Under en underbar sensommarkväll 2013 samlades ett 40-tal deltagare till en vandring för att försöka hitta de gamla torpen som låg under Strömsberg. De flesta av stugorna  låg antingen ute på industriområdet eller inne bland villorna på Ljungarum. Bland deltagarna på vandringen fanns de som hade tillbringat barn- och ungdomsår på de gamla torpen och många intressanta historier delades. Guide var föreningens ordförande Lars Hartvigson. Det medhavda fikat intogs på platsen för det lilla torpet  Furulund.



Torpön & Sommen


var målet för föreningens vårutflykt den 16 juni 2013. Efter besök i naturumet vid Torpöns nordspets följde en guidad båttur med Elin på Sommen. Som avslutning intogs fika i restaurangen vid färjeläget. En trevlig dag med fint väder. Den enda regnskuren drog förbi när vi satt bänkade på restaurangen.





Lagning av brygga


Vid en arbetsdag i oktober 2012 åtgärdades murkna bräder på badbryggan i Strömsbergsdammen.


Kulturvandring


En intresserad skara slöt upp vid föreningens vandring på gårdsområdet kring Strömsbergs herrgård den 12 september 2012. Vandringen leddes av föreningens ordförande Lars Hartvigson.


Nedan: Ingvar Abrahamsson, som bott på gården sedan 1936, i berättartagen.




Makadam


En augustilördag 2012 gick föreningens styrelse till aktion för att förbättra dräneringen av stigen som går genom bokskogen ovanför åkrarna. Med hjälp av en inlånad fyrhjuling fraktades makadam ut på de mest vattensjuka partierna.


Vårutflykten 2012


En lördag i juni styrdes kosan till Tåkern och det mycket fina nybyggda naturumet. Den vasstäckta byggnaden är i sig en sevärdhet. Efter filmvisning i naturumet och skådning från fågeltornet följde fika i vandrarhemmet vid Svanhals kyrka.


Damm-

renovering


Efter många år av lobbying blev den igenväxande Ströms-bergsdammen  muddrad år 2007 genom kommunens försorg, och med tillskjutna medel från Strömsbergsföreningen. Det följande året "putsade" föreningen till stränderna på ett par arbetsdagar.


Lyktstolpar


Under ett par hektiska arbetsdagar i november 2006 installerade föreningen gatubelysning utmed vägarna kring Strömsbergs gård. Grävning för kabel och borrning av stolphål gjordes maskinellt. De långa stolparna restes med muskelkraft.


Resultatet blev mycket bra!



Trä(d)skyltar


Med början 1993 har föreningen märkt ut vissa speciella träd och ett par namngivna stigar i Strömsbergsskogen. Skyltarna tillverkades i ek av Bo Svensson. Här ser vi Seth Lantz och Harald Eriksson vid en kompletterande utsättning 2001.

Torpskyltar


Sommaren 2001 märkte Strömsbergsföreningen ut platser för gamla torp och gårdar på Ljungarumsområdet. På bilderna är det Smedsboskylten som jordas intill Sagaholmsvägen.



Strömsbergs-skogens dag


En härlig majdag 2001 genomfördes Strömsbergsskogens dag med tipspromenad utmed Skinnersdalsvägen och Kärleksstigen. Dagen anordnades som ett samarrangemang med Ljungarums kyrka som höll friluftsgudstjänst på Mulleängen.

Strömsbergs Trädgårdar

Strömsbergs Trädgårdar har sedan 2011 tagit en allt tydligare form och under växtsäsongen kan du handla ekologiskt.

Doft av lavendel och rosor gör det gott att leva

Att skapa

gör att det växer

Stiftelsen Strömsbergs Trädgårdar bildades 2005 på ett initiativ av Strömsbergsföreningen.


Syftet med stiftelsen är att bevara och utveckla natur- och kulturmiljön på Strömsbergs gård.


Sedan många hundra år tillbaka i tiden har Strömsbergs gård varit en plats för trädgårdsodling. Gamla dokument visar att gården varit en viktig producent av frukt- och grönsaker för jönköpingsborna.


Under slutet av 2000-talet genomförde länsmuseet en antikvarisk utredning som beskrev hur trädgårdsodlingarna såg ut historiskt och gav sitt stöd till stiftelsens planer på att återuppta trädgårdstraditionen på Strömsberg, om än i liten skala.


Jönköpings kommun medverkade och tog fram en plan för hur en trädgård på Strömsberg skulle kunna utformas och inspirerade av denna plan har trädgården nu börjat ta form.


2011 ingick stiftelsen ett avtal med Arbetsförmedlingen och genom arbete utfört av personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder tillsammans med en anställd arbetsledare skapades en trädgård runt kameliaväxthuset på Strömsbergs gård. 

Stiftelsens trädgårdsarbete vid kameliaväxthuset är sedan 2015 nerlagt